Montering av bakgrundsbelyst display på Casio CZ


--------------------------------------------------------------------------------
OBS!
Jag frånsäger mig allt ansvar vid installationer enligt nedanstående beskrivning.
Detta är endast en beskrivning hur jag valde att göra.
Installation enligt nedanstående beskrivning görs på eget ansvar.

--------------------------------------------------------------------------------

************************************************************************************************
* Ny uppdaterad monteringsinstruktion! Läs texten som är markerad i rött längre ner i denna instruktion! *
************************************************************************************************


LCD:n på Casio CZ-101, CZ-1000, CZ-3000 och CZ-5000 är av typen HD44780 2x16 tecken.
Jag valde att köpa mina displayer på Kjell & Co. Dom har två olika modeller av HD44780. Den ena har blå bakgrund och vita tecken (art. nr. 90215) och kostar 129 kr. Den andra har grön bakgrund och svarta tecken (art. nr. 90213) och kostar 119 kr.

Länkar till dessa två finns här:

http://www.kjell.com/sortiment/el/elektronik/optokomponenter/lcd-displayer/lcd-display-p90215

http://www.kjell.com/sortiment/el/elektronik/optokomponenter/lcd-displayer/lcd-display-p90213

Jag valde den blå displayen eftersom jag tyckte den passade bäst till en "CosmoSynthesizer" :-)

Jag har installerat denna displayen på två olika CZ synthar. Dels en CZ-5000 och dels en CZ-101. Fotografierna visar installationen på en CZ-101 men jag kommer även att beskriva skillnaden som jag gjorde när jag installerade på min CZ-5000.

Originaldisplayen har 14 stift. Lite förvillande är att jordkabeln är röd och strömkabeln vit. Om man vänder på displayen så man har baksidan upp så är stift 1 längst till vänster och stift 14 längst till höger. Tittar man på den nya displayen så har den 16 stift. Detta beror på att två av stiften är + och - till bakgrundsbelysningen.

Stiftschemat ser ut så här:

Stift nr. Funktion
1 Jord
2 +5V
3 Kontrastjustering
4 Registrering signalval
5 Signal för att läsa/skriva
6 Aktivera signal
7 Data buss
8 Data buss
9 Data buss
10 Data buss
11 Data buss
12 Data buss
13 Data buss
14 Data buss
15 V+ för bakgrundsbelysning
16 Jord för bakgrundsbelysning

Stift nr tre räknat från vänster är stift 1 enligt tabellen ovan. Detta innebär att det fysiska stift 1 på displayen således är stift 16 enligt tabellen ovan. Det fysiska stift 2 på displayen är stift 15 enligt tabellen ovan.
Jag valde att bygla det fysiska stift 1 till det fysiska stift 3 och bygla det fysiska stift 2 till det fysiska stift 4 eftersom jag är lat av naturen och inte ville leta upp var på kretskortet som plus och minusmatning fanns. Detta innebär att bakgrundsbelysningen får sin spänningsmatning från tabellens stift 2 som också är spänningsmatning till kretsen i displayen.

Med andra ord är stiftplaceringen på den nya displayen enligt följande: 16-15-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14.

Kablarna ska sitta på exakt samma sätt på den nya displayen som de satt på den gamla med den skillnaden att första kablen på den gamla displayen ska lödas på tredje stiftet på den nya displayen (tredje stiftet är markerat med siffran 1).

På CZ-5000 valde jag att tillverka ett nytt kontaktstycke eftersom det fanns gott om plats på moderkortet i synthen. Jag kunde således lämna den gamla displayen helt intakt ifall jag skulle vilja återmontera den.
På CZ-101 fanns det inte tillräckligt med utrymme för att montera den nya kontakten så jag klippte kablarna till den gamla displayen och lödade ihop originalkontakten med nya kablar till displayen. Skarvarna täckte jag sedan med krympslang för att inte orsaka kortslutning. Det är inte att rekommendera att använda isoleringstejp eftersom den brukar ha en förmåga att glida. Tänk på att trä på krympslangen på kablarna innan du lödar ihop dom annars blir du tvungen att stifta ur kontakten för att trä på krympslangen.

Den nya displayen med bakgrundsbelysning är tjockare än den gamla utan belysning vilket gör att hållaren till LCD:n får en distans mot fästet. Man kan vara duktig och ta ett litet rör och kapa och lägga som distans eller så kan man göra som jag, skruva ändå. Hållaren kommer då att böja sig lite så man får vara försiktig så man inte skruvar för hårt.

Det är också viktigt att man tejpar den sidan av hållaren som ligger an mot "kablarna" till bakgrundsbelysningen annars kortsluter man dessa då de inte är kapslade. När det gäller hållaren till CZ-101 så valde jag även att tejpa ovansidan som ligger mot kretskortet för att inte metallen ska skada/kortsluta några komponenter.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
OBSERVERA!

* Om kontrasten är för hög och det är svårt att läsa display-texten, montera ett 2,2 kOhm motstånd mellan den blå kabeln och stift 3. Det bör ge en bättre kontrast.

* Jag har också fått feedback på att det kan vara lämpligt att montera ett motstånd till bakgrundsbelysningens pluspol för att förlänga belysningens livslängd.

Bygla mellan stift 1 (-) och stift 16 och montera ett 65 Ohm motstånd mellan stift 2 (+) och stift 15.
Jag har inte själv gjort detta ännu så jag rekommenderar att du testar först och kontrollerar så att displayen fungerar som den ska innan du monterar ihop synthen igen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lycka till med installationen!

Så här ser originaldisplayen ut när den är urtagen

 

 

Den nya displayen. Notera att stift 1 är tredje stiftet från vänster.

 

 

Till CZ-5000 tillverkade jag en ny kontakt genom att limma ihop en 10-polers och en 4-polers kontakt. Jag fick karva bort skenorna eftersom dessa inte passar till synthens kontakt.

 

 

Stiftgluggarna är något större på min nya kontakt men jag testade och det funkade att använda den. Man kan lägga en liten klick smältlim när man ansluter kontakten ifall den skulle glappa.

 

 

Som synes är den nya kontakten högre men det spelar ingen roll på CZ-5000 (dock fungerar det inte på CZ-101).

 

 

Nya kablar är fastlödda på den nya displayen. Jag valde röd till + och svart till -.

 

 

Så här ser det färdiga resultatet ut när man vänder på displayen. Notera att jag har byglat + och - till belysningen.

 

 

Närbild på min bygling.

 

 

Och så här ser det ut från andra sidan...

 

 

Kablarna till displayen är nu ihoplödda med kablarna till originalkontakten (jag fick klippa av originalkabelhärvan eftersom jag behövde originalkontakten). OBS! Glöm inte att täcka lödningarna med krympslang så dom inte kortsluter.

 

 

Hållaren till displayen är nu tejpad (jag hade bara Gaffatejp så det fick duga). Jag tejpade ovansidan eftersom denna ligger mot kretskortet (hållaren är ju nu lite högre eftersom displayen är högre). Det är också viktigt att högersidan på hållaren tejpas runt så att inte kontakterna till belysningen kortsluts.

 

 

Nu är displayen monterad i hållaren och här syns det tydligt varför det är viktigt att tejpa högersidan.

 

 

Det är att rekommendera att man lossar de två skruvarna som håller kretskortet något så att det sitter lite löst i änden eftersom den nya displayen är högre.

 

 

Så här såg synthen ut före ingreppet...

 

 

...och så här ser den ut efter ingreppet. Jag kan garantera att det ser betydligt bättre ut i verkligheten. Kameran hade en förmåga att vilja kompensera för den starka belysningen i displayen.